Nellin isännän Veli-Matti Väänäsen kuvaus koirastaan
-

”Nelli” on avoin, rauhallinen ja ystävällinen kotikoira. Lapsia kohtaan Nelli on loputtoman kärsivällinen ja ystävällinen, ja niinpä Nellillä onkin oma ”fan club” lähiasuntojen lapsista. Yleensä se on kotona huomaamaton, ellei sillä ole nälkä tai tee mieli ulkoilemaan. Nelli on helppo koira myös päivittäisillä lenkeillämme Vantaalla, joissa se saa kulkea kytkemättä. Nelli ei ole vielä koskaan haastanut riitaa tai tapellut toisten koirien kanssa, vaan se tulee erinomaisesti toimeen aikuisten ja pentujen sekä isojen ja pienien koirien kanssa. Nellin leppoisaa ja rauhallista luonnetta arvostan erittäin korkealle myös metsästysreissuilla, jossa samassa kämpässä voi olla useita koiria tai maastossa voi tulla vastaan vieraita narttuja. Nelliä voi aina pitää vapaana ilman pelkoa sen aiheuttamasta riidasta.

Metsällä Nellin leppoisan kotikoiran ”pehmoluonne” muuttuu kiihkeäksi riistan etsijäksi,
mutta sen miellyttämisen halu on silti tallella myös metsällä. Se on kokemukseni mukaan hyvä riistan löytäjä, ja haussa on sopivasti laajuutta ja riittävästi vauhtia. Vaikka nokka painuu välillä liian alas, niin Nellin haku etenee metsässä sopivasti 60–90 m isännän etupuolella (GPS:n mukaan). Turkki on erinomainen käyttökoiran suojaava karvapeite ja käpälät ovat kestäneet moitteetta raskaat reissut metsällä. Nelli seisoo varmasti ja tiedottaa välillä
oma-aloitteisesti, useimmin vihellyksestä. Toisen koiran seistessä Nelli säestää, eikä ryöstä seisontaa linnun löytäjältä. Kokeita ajatellen Nellin heikkous on huono avance, jonka isäntä pilasi Junkkarisyksynä. Silloin se vielä nosti lintuja röyhkeästi lentoon. Huonon avancen vuoksi Nellillä on vain AVO3- tuloksia kokeista.

Parhaimmillaan Nelli on metsäkanalintujahdissa, jossa sille on pudotettu kiirunaa lukuun ottamatta kaikkia metsäkanalintuja. Metsäkanalintuja Nelli seisoo välillä hieman turhan varovaisesti, mutta välillä linnut ovat vain 10 m päässä koirasta. Riekkojen kanssa Nellin riistankäsittely onnistuu erityisen hyvin, olivatpa riekot arkoja tai kesyjä. Pellolla Nelli on röyhkeämpi seisoja, ja se pyrkii piikkaamaan fasaanit tiukasti seisonnalla. Vesilintumetsällä Nelli on luotettava noutaja, joka toimii moitteetta myös marraskuun kylmissä vesissä. Metsäjänistä ja rusakkoa Nelli on myös seisonut jahtien yhteydessä. Petoja ei ole vielä metsästystilanteissa eteen sattunut. Kissoja se seisoo taloyhtiön pihapiirissä, mutta toistaiseksi naapurisopu on säilynyt, koska Nelli on tullut aina kutsuttaessa pois seisonnalta.


Ella 1v tutustuu pehmoleluun nimeltä Nelli.


Nelli ja kylässä käynyt venäjän toyterrierin pentu Lila.

TAKAISIN