Nelli Jalasjärvellä syyskuussa 2008

Taikasuon Öneli
FIN29380/07A narttu
Omistaja: Veli-Matti Väänänen, Vantaa
62 cm korkea narttu
Lonkat: A/A, silmät: terveet (13.06.09)
Näyttelyssä: 3xSERT, 3xCACIB, 3xROP, ERI Junkkarin ulkomuotokatselmuksessa
Kokeet: KAER AVO3

Nelli on A-lonkkainen, ja sen silmät on tarkastettu ja terveiksi todettu. Nelli on muutenkin perusterve koira, eikä ole joutunut käymään eläinlääkärissä muuta kuin rokotuksilla. Ulkomuodoltaan Nelli on rotumääritelmän mukainen.

Nelli on ollut meillä kylässä muutamia viikon tai vajaan pätkiä ja se on aina ollut mieluinen vieras. Nellissä on hauskasti paljon samaa kuin Taikassa ja Utussa, vaikka Taika ja Utu olivat keskenään aika erilaiset. Nellistä saa rauhallisen ja fiksun koiran vaikutelman ja toisaalta siihen vaikuttaa selvästi esim. se, kuka sitä ohjaa metsällä. Näistä kaikista tulee Taika mieleen. Toisaalta jotkin Nellin ilmeet ja eleet ovat aivan samat kuin Utulla aikanaan. Pusukin lähtee yhtä vauhdikkaasti kuin Utulta!

Nelli on kiltti ja nöyrä koira olematta kuitenkaan pätkääkään arka. Se välttää aktiivisesti törmäyskurssit toisten koirien kanssa, mutta ottaa toisaalta määrätietoisesti oman paikkansa.

Metsällä Nelliltä löytyy kiihkeyttä riistalle, intoa hakuun ja keskittymiskykyä. Se on myös äärimmäisen hienosti ohjattavissa (omistajansa kanssa!) ja tiedottaa myös oma-aloitteisesti. Olen kutsuut tarkoituksella Nellin isäntineen fasaanijahtiin ja pidin huolen, että olin Nellin riistatilanteissa aina lähellä. Sillä oli kuusi mahdollisuutta fasaaneille, jotka se kaikki hyödynsi vakuuttavalla tavalla. Viidessä tilanteessa seisontaetäisyys oli muutamasta metristä viiteen metriin. Kuudes tilanne oli juoksulinnulle, jonka Nelli sai reippaan jäljityksen päätteeksi painettua. Nellin pääasiallinen leipälaji on kuitenkin metsäkanalintujahti, missä se on ollut isäntineen erittäin tuloksekas.

ISÄNNÄN KUVAUS NELLISTÄ

NELLIN VALOKUVIA

Nellillä on metsäkokeista kaksi AVO3-palkintoa, eikä se voisi KAER-kokeissa tämänhetkisellä koulutustasolla parempaa tulosta saavuttaa, koska eteneminen on nihkeä ja paukkunouto mahdollinen. Olemme kuitenkin yhdessä Nellin isännän kanssa tulleet siihen tulokseen, että nämä asiat ovat koulutuksellisia, koska Nelli eteni nuorena reippaasti ja koska paukkunoutokin tuli kuvioon vasta hiljattain. Nämä asiat huomioitiin Nellin pentueen uroksen valinnassa mahdollisuuksien mukaan.

Käyttöominaisuuksien osalta on painottunut yhä vahvemmin omakohtainen kokemus jalostukseen käytettävien koirien ominaisuuksista metsällä. Koepalkinnot ovat tärkeitä ja olemme käyttäneet jalostukseen ainoastaan koepalkittuja koiria. Omistuksessamme olevilla koirilla on ollut aina vähintään jalostusrekisteriin vaadittava AVO2-palkinto ennen jalostuskäyttöä. Kokeissa kaikki koirat arvioidaan samojen, yhdessä sovittujen kriteereiden mukaisesti. Kaikkea ei kuitenkaan voi koetulosten perusteella koirien jalostuksellisesta yhteensopivuudesta selvittää, siksi omakohtainen kokemus on lisäksi erittäin tärkeää. Toisaalta sekä ohjaajan että koiran kokemus vaikuttavat koepalkinnon tasoon ja välillä alhaisemman koepalkinnon omaava koirakin voi olla jalostuksellisesti erittäin kiinnostava. Näin on meidän mielestämme esimerkiksi Nellin tapauksessa.

NELLIN TAIKASUON E-PENTUE

-Lähtökohtana pentueillemme on aina, että voisimme itse ottaa pennun suunnitellusta yhdistelmästä. Tietyt asiat ovat painottuneet yhä vahvemmin sitä mukaa kun kokemusta on karttunut. Yksi vahvimmin painottamistamme asioista on luonne: mutkaton, rauhallinen kotiluonne ja ehdoton luotettavuus tuttujen ja vieraiden eri-ikäisten ihmisten kanssa sekä mahdollisimman helppo ja sosiaalinen luonne muiden koirien kanssa.

TAKAISIN